Kar Kurdu / Glenn Meade

Kar Kurdu

Aynı alışkanlık ya da takıntı herkeste var mı bilemiyorum ama bazen sırf bu alışkanlık yüzünden kendime kızdığım oluyor. İyi olduğunu düşündüğün bir şeyi (kitap, albüm, film, vd.) niye sonraya saklarsın ki? Neden illa “yaz gelince ilk sırada”dır ya da “kafam daha sakinken okuyacağım”dır bahanesi? Bilemiyorum ama bu alışkanlığın saçma olduğunu fark etmeme rağmen de vazgeçebilmiş değilim.

Kar Kurdu bu alışkanlıktan nasibini almış kitaplardan biri. Ha okudum ha okuyacağım diye diye kitabı aldıktan 22 yıl sonra ancak okuyabildim. Kendimce ayrıca takdire şayan bir durum tabi.

İrlandalı yazar Glenn Meade gazetecilik ile başlamış işe. Aynı zamanda, özellikle de 80’li yıllarda kendi yazdığı ve yönettiği tiyatro oyunları ile de İrlanda’da tanınmış. 90’lı yılların ortalarında yazmaya başladığı polisiye ve belki de daha çok casus romanı diye tanımlayabileceğimiz kitaplarıyla dünyaca tanınmış bir yazar olmayı başarmış. Kitapları 20’nin üzerinde dile çevrilmiş.

Kar Kurdu ve Soğuk Savaş’ın vazgeçilmezi: Casuslar
Kar Kurdu / Glenn Meade
Kar Kurdu / Glenn Meade

Glenn Meade, romanlarını genelde tarihsel gerçekler üzerine kurgulamasıyla tanınıyor. Arka planındaki gerçekleri hala bilemediğimiz olayları merkeze alarak olmuş olabilecek bir senaryoyu yazıya döküyor ve gayet de güzel yediriyor. Kar Kurdu da bu başarılı çalışmalardan biri. Spoiler’a düşmeden kısaca konuyu özetlersek: 1953 yılında Amerika başkanı Dwight Eisenhower ve yakınındakiler aldıkları bilgiler doğrultusunda Stalin‘in akli dengesini yitirdiğini ve dünyanın özellikle de kendilerinin yeni bir savaşa girebilecekleri ihtimalini düşünerek Sovyet liderin infazını içeren bir protokole imza atar. Ki bunu başkanlık yemininden birkaç saat sonra yapar. Kar Kurdu Operasyonu iki CIA casusunun Sovyetlere girip Moskova’ya giderek Stalin’i öldürme planını içerir. Fakat Amerikalıların bilmediği şey KGB’nin bu planı casuslar daha Sovyetlere girmeden öğrendiğidir. Doğal olarak 2 casus görevi tamamlayabilmek için bir hayli insan gücünden oluşan ve kendileri için başlatılan insan avından da kaçınmak zorundadırlar.

Meade’in yazın tarzı ve belki de çevirmen Ali Cevat Akkoyunlu’nun zorlayıcı olmayan sade çevirisinden olsa gerek kitap içerdiği yüzlerce sayfaya rağmen kolay ve çabuk okunabiliyor. Hemen her sayfada bir sonrakini merak eder duruma geliyorsunuz bir süre sonra. Amerika’yı ya da SSCB’yi sevip sevmemenizin veya taraf tutup tutmamanızın bir önemi kalmıyor. Özünde zekice hamleler ile ilerleyen, karşılıklı sertlikleri ve aksiyonu da beraberinde taşıyan keyiflik bir roman okuyorsunuz. Glenn Meade’in edebi anlatımı, türün (bence) en ustası olan John Le Carre’a yaklaşamasa da onun verdiği keyfe yakın bir keyifle okutmayı beceriyor.

İyi bir kitabı 22 yıl bekletmemek gerçeğini de bu kitap sayesinde kabul etmiş oluyoruz. Darısı diğer bekleyenlerin başına…

Özgün Adı: Snow Wolf

Yazar: Glenn Meade

Çeviri: Ali Cevat Akkoyunlu

Yayınevi: Doğan Kitap

1.Baskı: 1995