Labne keşfedilene kadar ülkemizde adı sanı pek bilinmeyen Tiramisu, karşımıza ilk kez Sleepless in Seattle filmi ile çıkmıştı.
Dük’ün Çorbası
Sanılanın aksine, tarihi 17.yy.’ın sonlarına kadar uzanan Tiramisu, 60’lı yıllardan bu yana ise keyif veren bir tatlı olarak hayatımızın içinde.
17.yy’ın sonları ile 18.yy.’ın başlarına tarihlenen hikayeye göre, Toscana Dükü Cosimo III de Medici’nin Siena ziyareti sırasında Sienalı pastacılar tarafından ortaya çıkarılmıştır ilk kez. Zevkine, keyfine ve cinsel hayatına düşkün Dük de Medici’nin ufak tefek cinsel problemleri de vardır. Bu nedenle de dönemin neredeyse bütün soyluları gibi tatlıya düşkün olan Dük, tatlı seçiminde tatlının afrodizyak etkili olmasını tercih etmektedir. Sienalı uyanık pastacılar da buradan hareketle, hem Dük de Medici’nin asaletini simgeleyebilecek hem de tam istediği gibi afrodizyak etki gösterebilecek bir tatlı yapmanın peşine düşerler.
Mutfaktaki basit malzemelerle ama oldukça gösterişli ve leziz bir pasta ortaya çıkarırlar. Pastaya da Dük de Medici’nin onuruna La Zuppa del Duca yani Dük’ün Çorbası adını verirler. Pastanın lezzetini çok beğenen Dük, diğer yandan da oldukça etkili olduğunu farkedince pastanın tarifini de alarak Floransa’ya gider ve Dük’ün Çorbası tarih sahnesinde boy göstermeye başlar.
Zamanla pek çok sarayda yerini alan tatlının adı, biraz imalı bir isimle değiştirilir. “Beni yukarı çek” ya da daha kaba anlamıyla “Kap götür beni” manasına gelen Tiramisu kelimesi, afrodizyak etkisi olduğu düşünülen bu tatlı için oldukça manidar ve doğru bir isim olarak kullanılır.
Tiramisu: 1968 Treviso ya da Baltimore
İtalyan kültürünün içerisinde yer alan ama zamanın akışıyla geride kalan Tiramisu; 1968 yılında İtalya’nın Treviso şehrine açılan El Toula restoranının menüsünde yer almasıyla tekrar öne çıkar. Tatlının tarifi La Zuppa del Duca’dan ufak tefek farklılıklar göstermektedir.
Yine aynı döneme tarihlenen bir başka hikayeye göre de Baltimore’da yaşayan İtalyan şef Carminantonio Iannaccone tarafından keşfedildiği söylenmektedir. Şef Iannaccone’nin “Öyle aman aman bir icat değil, yahu! Bu telefonun icadı değil ki, sadece bir tatlı.” şeklindeki söyleminden kaynaklı olarak; bu arkadaşın Tiramisu’yu icat etmiş olması bize pek de mantıklı gelmiyor doğrusu. 🙂