Nargile’nin Hikayesi

Nargile

Nargile ‘nin ortaya çıktığı dönem ile ilgili bilgiler kesin olmamakla birlikte, 500 yüzyıl öncesine ait bir hikayede bahsediliyor kendisinden.

Nargile’nin Hikayesi

Nargile1500’lerde Hindistan’da kenevir içmek için kullanılmaya başlanmış nargile. O dönemde adının ne olduğuna dair bir bilgimiz yok ama üzerinde delik açılan bir hindistan cevizine sabitlenen kamış yardımıyla kenevir içiminde kullanıldığı biliniyor. Eh tahmin edebileceğiniz üzere, hindistan cevizi suyu ile filtre edilen kenevir de pek çok kişinin bu zevkin peşinden koşmasına sebep oluyor. Hintlilerin bu enteresan keyif verici yaklaşımı doğal olarak keyfine pek bir düşkün olan ortadoğululara da sıçramış peşi sıra. İran üzerinden ortadoğuya ve Osmanlı’ya yayılan nargile, bu bölge insanlarının çabasıyla hindistan cevizi kullanılmadan cam bir şişe vasıtasıyla içilmeye başlamış. Ama hala kenevir içiminde kullanılıyormuş.

100 yıl sonra yani yaklaşık 1600’lü yıllarda ise tütün ile buluşması gerçekleşmiş. Amerika’nın keşfinden sonra Avrupalıların Amerikan yerlilerinden yani pek rağbet gören diğer adıyla Kızılderililerden öğrendiği en önemli şeylerden biri de tütün içimi hiç kuşkusuz. Tütün ve içiminin Amerika’dan Avrupa’ya ihracatı ile birlikte başlayan süreç, tütünün Osmanlı’ya gelmesi ile farklı bir yöne evriliyor. İspanyol ve Portekizli denizciler tarafından Avrupa’ya getirilen tütün, Venedikli tüccarların vasıtasıyla da Osmanlı’ya taşınıyor. Bu ticaret nesnesi de Kenevir’in nargilede kullanılmasını büyük ölçüde azaltarak yerini tütüne bırakmasını sağlıyor.

NargileNargile Her Yerde

Tütünle birlikte kullanılmaya başlanan nargilenin, doğal olarak keyif verici maddeler sıralamasında üst sıralara yükselerek hem doğu hem de batıya doğru yayılması tesadüf değil. Nargile içilen yerlerin o dönemde sadece Osmanlı ve Doğu’da olduğu yanılgısına da kapılmayın sakın. Avrupa’nın pek çok yerinde de nargile içilen yerler açılıyor birbiri ardına. Nargile’nin yanında Türk Kahvesi keyfi yapmak Avrupalılara da kısmet oluyor yani.

Hindistan’dan yola çıkan, İran’da ünlenip önce ortadoğu ve Osmanlı’ya sonra da Avrupa’ya yayılan bu kültür, eski ihtişamı devam etmese de, bugün hala önemli bir yere sahip.

Her ne kadar bugünün modern Farsçasında Kalyan olarak bilinse de eski farsçada Nargile, hindistan cevizi anlamına gelen Nargil sözcüğünden türemiş.